Lengre vinnertider på NM langdistanse? Kanskje ikke.

Til Forbundstinget 12.-13. mars er det kommet inn forslag fra Halden SK om endring av vinnertider i NM. Argumentene for lengre vinnertider på langdistanse er helt greie, og da jeg hørte om forslaget under NM i fjor var jeg enig. Nå ønsker jeg likevel at dagens vinnertider skal bli stående. Lengre vinnertider kan i verste fall gi lavere deltakerantall både på lang- og mellomdistanse, og etter selve forslaget i kursiv skal jeg prøve å begrunne hvorfor.

Sakspapirene punkt 8.3: «Halden SK mener at vinnertidene i NM bør samsvare med de angitte vinnertidene i et VM. Dette for at løperne som deltar i NM skal ha muligheten til å konkurrere under samme tidsrammer som på VM. Spesielt gjelder dette langdistansen for damer. Et poeng er også at vinnertidene i NM brukes som mal for vinnertider i andre løp. Det blir dermed få muligheter for løpere å forberede seg på de internasjonale betingelsene gjennom løp i Norge. En observasjon er også at den angitte vinnertiden for damer langdistanse er betydelig kortere i NOF sine regler enn i IOF sine regler. Dette til tross for at det ikke er angitt noen argumentasjon for hvorfor norske damer skal ha kortere vinnertid enn hva damer har internasjonalt.»

Forbundsstyret støtter forslaget, mener at myndighet for vedtaket ligger hos forbundsstyret, og foreslår at forslaget oversendes styret.

Slik er vinnertidene i dag:

Damer: NM 65 min / VM 70-80 min

Herrer: NM 90 min / VM 90-100 min

NM-uka i orientering er 4 konkurranser på 4 dager, med langdistansen dag 1. Tøft nok for de av oss som løper orientering på heltid. Umenneskelig for de fleste unge seniorer. Overgangen kan nok føles brutal fra et overkommelig NM-program i juniortida, der to og to årskull konkurrerer mot hverandre, og mange får både gode plasseringer og fortjent oppmerksomhet. Velkommen til seniorklassen: Her er det 20 årskull å konkurrere mot, og vi starter NM-uka med å ta knekken på dere. For de fleste unge seniorer bruker naturlig nok en god del mer enn stipulert vinnertid på langdistansen.

«Beina var som bly mot slutten av langdistansen og resten av uka. Ingenting å gi.» Dette skrev 22 år gamle Hausken i treningsdagboka etter NM i 1998. Hanne Staff vant langdistansen på 80 min. Jeg var storfornøyd med å bli nr 6 av 53 startende, men det tok 98 min og alle kreftene mine. Halve dameklassen brukte over 110 min. Det tok av ulike årsaker 4 år før jeg løp NM langdistanse neste gang.

Det er blitt stuerent å stå over enten lang- eller mellomdistanse under NM, for å skaffe seg en fordel til den ene av distansene og/eller stafetten. Slik var det ikke for 10 år siden. Ser vi bare starten på et problem tilsvarende det som ble mye omtalt under årets NM på ski, der utøvere på alle nivåer sto over distanser i hytt og pine? Statusen på NM daler fort dersom deltakelsen svekkes, uansett om det skjer i form av antall deltakere eller nivå hos de som stiller opp. Jeg synes det ville vært kjedelig hvis vi havnet der. Lengre vinnertider på langdistanse gir flere utøvere en gyldig grunn til å stå over denne.

«De som står over lang har uansett tapt, for lang er den gjeveste distansen.» Velkommen til 2016, sier jeg da. Vi har løpt mellomdistanse i over 30 år, og sprint i over 20. Det er ikke sikkert at utøvere født på 90- eller 00-tallet er enig i den påstanden. Det finnes så klart noen som er på grensa til enspora langdistanse-entusiasme der også, og jeg har absolutt ikke noe vondt å si om dem. Tvert imot håper jeg at disse fortsetter å snakke varmt om langdistansen, og jobber for å beholde den i både NM og VM.

Under NM er det spesielt gutta som kan spare mye krutt på å stå over langdistansen. Vinnertiden deres på 90 min er noe ganske annet enn våre 65 min. 104 min er drepen sammenlignet med 75 min, som var tidene for nr 10 i henholdsvis dame- og herreklassen under NM 2015. 22 damer brukte da kortere tid enn herrenes vinnertid. Men er det sikkert at det er damene som løper for kort? Kanskje det heller er herrene som skulle løpt hakket kortere, hvis målet var at flest mulig skulle gjennomføre hele NM-programmet?

Hva med VM-forberedelsene? Jeg vil gjerne løpe noen fulle langdistanser i perioden 2-12 uker før VM. Dette er aldri noe problem å få til. Norske VM-uttaksløp tror jeg pleier å ha lange nok vinnertider (2015: Damer 84 min, herrer 100 min). O-ringen tilbyr som regel full langdistanse 3 av 5 etapper, og i Sälen 2016 faktisk 4 av 5 etapper. NM arrangeres normalt i perioden 2-8 uker etter VM, og da spiller det liten rolle for meg hvor lange langdistanser jeg løper. Det er mye viktigere at flest mulig deltar på NM lang, og får opplevelser under NM-uka som gjør at de motiveres til å trene og satse videre. Så får man heller innarbeide at uttaksløp til VM/EM skal være like lange som VM/EM. Jeg kan forsåvidt ikke huske at for korte uttaksløp har vært noe problem, men her har jeg ikke tatt meg tid til å sjekke fakta utover 2015.

Har norske VM-løpere problemer med å stå langdistansen? Jeg drister meg til å svare nei. Lang har gjerne vært vår sterkeste individuelle distanse. Flere av de norske løperne som satser hardest på lang er seige som fy, og kunne kanskje heller tjent på enda lengre VM-løyper. Jeg er blant dem som liker å løpe langt, men vi har jo et NM ultralang hvor jeg får løpt fra meg i 120 min. Så jeg klager ikke.

Hva gjør andre nasjoner? Nokså mange arrangerer langdistanse en helg (eventuelt som en forkortet kvalifisering og lang finale over to dager), og mellomdistanse/stafett en annen helg. Vi har allerede fire NM-helger (NM sprint/sprintstafett, NM ultralang, NM lang/mellom kvalik/mellom finale/stafett og NM natt), og jeg synes mye taler for å beholde dagens NM-uke samlet. Men da tror jeg ikke vi bør øke vinnertidene på langdistanse.

Jeg har ikke skaffet meg stemmerett til Forbundstinget, men fikk lyst til å si min mening likevel nå i forkant. Det finnes nok flere der med bred erfaring og enda lengre historisk perspektiv enn meg, men jeg har likevel et håp om å bli hørt. Jeg har løpt NM langdistanse 15 ganger. Gi meg to forsøk til, så skal jeg prøve å sanke nok poeng til å passere det siste hinderet alias Hanne Staff på adelskalenderen. Uansett stipulert vinnertid…

 

2 tanker om “Lengre vinnertider på NM langdistanse? Kanskje ikke.

 1. Ingrid Eggen

  Selv om du ikke har stemmerett på forbundstinget er det fint med slike innspill til oss som er representanter på forbundsting! Gode tanker, det er jo ikke akkurat for mange deltakere i D21 på NM.

  Svar
 2. Eva Jurenikova (@evajurenikova)

  NM-vecka har onekligen tufft program och att skippa långdistansen ger en fördel för följande MD och stafetten men jag ställer mig fråga vad som är det viktigaste målet med NM. Är det att ha så många deltagare som möjligt? Jag är rädd att om vi hela tiden anpassar våra distanser och arrangemang till vad vi tror att majoriteten föredrar så kommer till exempel långdistansen att försvinna på sikt och med den också intresse hos den minoritet (?) som tycker att den distansen är roligast och som motiveras mest av den. Kanske är det dags att ta en ny diskussion om NM-programmet?
  Att skillnaden mellan Norge och internationella mästerskap är extra stor hos damerna (65min på NM mot 70-80min internationellt) medan hos herrarna ligger den norska tiden fortfarande inom gränsen för den internationella (90min i Norge mot 90-100min internationellt) ser jag som ett problem. Min tolkning av de nuvarande reglerna är att de som bestämt dem menar att damerna i Norge är extra svaga och behöver därför extra kort tid i jämförelse med herrarna. Jag håller inte med om det. Gör du?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..