NM sprintstafett – hvilket format?

Førstkommende lørdag vedtar NOFs styre formatet for NM sprintstafett. Jeg var ikke på Forbundstinget hvor stafetten ble diskutert, men fikk lyst til å si min mening på overtid. Derfor sendte jeg i dag denne e-posten til styret:

NM sprintstafett bør være miksstafett med 2D + 2H

Innspill til NOFs styre fra Anne Margrethe Hausken Nordberg, 02.04.2014

Det gir en ekstra dimensjon til stafetten å blande kjønnene, og det tilfører NM-programmet noe nytt. Man belønner de klubbene som har begge kjønn i stallen. Formatet vil også være i tråd med VM- og WG-programmet.

Damer like viktige som herrer

Med to løpere av hvert kjønn, skaper vi en stafett hvor damer er like viktige som herrer. Dette er ikke alltid tilfelle. Mange tenker automatisk herrestafett når det snakkes om for eksempel Tiomila. Gjennom vinteren er det langt mer spekulasjoner om taktikk og lagoppstillinger for herrenes stafett enn for damenes. Dette er naturlig fordi herrene løper både dag og natt, de har flest etapper, stor variasjon i etappelengde og en ugaflet etappe er blant de aller lengste. Damenes etapper løpes alle i dagslys, etappene er færre, de er relativt like i lengde, ingen er virkelig lange og den ugaflede etappen er kortest. Dette innbyr ikke til stor diskusjon om disponering av dameløperne.

Sjekk for eksempel diskusjonsforumet på http://www.orienterare.nu – 99% av innleggene om Tiomila handler om herrestafetten. Alt dette vinter-stafettsnakket både i klubbene og på nettet tror jeg bidrar til at gutter som holder middels nasjonalt nivå, motiveres til å trene mot disse stafettene. Disse gutta er meget verdifulle i klubbenes treningsmiljø gjennom vinteren og våren. Det er også de som gjør at herreklassen blir velfylt på mange nattløp og vårløp, da disse løpene er uttaksløp og oppkjøring til stafettene.

Estimering av antall lag

Det er nok ikke helt riktig å estimere antall lag gitt formatet 2D + 2H ved å sjekke startlista for NM sprint de siste årene, slik det ble gjort i dokumentene til Forbundstinget. Da ser man helt bort fra at miksstafetten kan lokke til seg løpere som normalt ikke ville ha løpt NM sprint individuelt. Jeg er sikker på at det finnes slike løpere av begge kjønn. Under NM-uka er denne effekten velkjent. Noen velger der å ta med seg mellomdistanse kvalifisering i tillegg, mens andre kommer bare til stafetten.

Lander NOFs styre på formatet 1D + 2H for å tilpasse seg påmeldingslista fra tidligere NM sprint individuelt, får vi nok en stafett der gutta er viktigst. Dersom vi dessuten skal nå 1%-målet, må det enkleste være å rekruttere flere kvinner: Der er det flest ikke-o-løpere å ta av. De gutta som irriterer seg over at klubben ikke klarte å stille lag i 2014, har ett år på seg til å få fram nok dameløpere til 2015. Det finnes også enkelte klubber som er flest og sterkest på damesiden.

Gafling

Best mulig løypelegging for en sprintstafett innebærer flest mulig gaflingsvarianter, ergo flest mulig etapper. Ved fire etapper kan de tre første være gaflet hele veien. Siste etappe bør være ugaflet siste halvdel. En ti sekunders gaflingsforskjell på siste halvdel av siste etappe kan i alle fall ikke aksepteres.

Ved den uoffisielle VC-stafetten i Tyrkia i mars, var problemet at samme veivalg lønnet seg til så å si alle gaflingsvarianter gjennom stafetten. Det ble en kjedelig stafett, med stort preg av løpekonkurranse. «De beste vinner uansett» eller «dette er bra TV» bli gjerne framført som forsvar for nyvinninger løperne misliker, men jeg håper vi legger den sportslige lista høyere for et NM enn det vi så i Tyrkia.

Direkte finale

Arrangøren av NM sprint har allerede en stor og krevende oppgave med å arrangere både kvalifisering og finale individuelt for junior og senior i løpet av en dag. Både av hensyn til arbeidsmengde og terrengets kapasitet, bør det være direkte finale under NM sprintstafett dagen etter. Blant løperne finnes det heller ikke mange som er vant til å løpe fire hardøkter på fast underlag i løpet av 30 timer, med den skaderisikoen det innebærer.

Kapasiteten for antall lag i en direkte finale, skal jeg ikke mene så mye om. Formatet 2D + 2H er det som gir færrest antall lag påmeldt, men det kan likevel bli flere lag enn det antallet arrangøren ideelt sett ønsker å ha i en direkte finale. Her vil det nok hjelpe å la damene løpe 1.etappe, på grunn av større nivåforskjell fysisk. Gaflingsmetode kan også redde mye.

Det skader heller ikke om vi får en NM-øvelse som man må kvalifisere seg til på forhånd. Slik var det tidligere for alle øvelser, og det kan hende det ville gi økt status til sprintstafetten om den ble litt eksklusiv. Det er for sent å lage regional kvalifisering til stafetten i 2014, men det burde ikke være umulig i framtiden – kanskje kombinert med friplasser til de beste klubbene fra året før. Kanskje ikke. Det hadde jo gitt ekstra nerve til stafetten dersom toppklubber faktisk kunne ryke ut i kvalifiseringen. Halve moroa med Cupen i fotball, er jo at topplag ryker ut før finalen…

6 tanker om “NM sprintstafett – hvilket format?

 1. Ivar Lundanes

  Når det gjelder sprintstafetten er jeg veldig enig i at lista må legges høyt når det gjelder gaflinger og det sportslige må være prioritert foran ”god TV-produksjon”. Kun finale er også en god ordning, og skal det være mix-stafett er jeg enig i at 2+2 er best og mest rettferdig. Jeg personlig ser helst at det blir egen herreklasse og egen dameklasse, med to løpere i hvert lag som løper enten to eller tre etapper, da jeg tror det er den ordningen som vil lede til høyest deltakerantall og samtidig innby til flest klubber i tetkampen. Egne juniorklasser for gutter og jenter kan også vurderes (spesielt på sikt når/om øvelsen har befestet sin posisjon), slik at det eventuelt blir fire ulike klasser.

  Når det gjelder argumentet om at damer og herrer skal være like viktige er jeg enig i prinsippet, men ikke argumentasjonen. Ja, nesten alt snakk om 10mila på orienterare.nu handler om herrestafetten, men det er omtrent utelukkende mannlige (gubber som har løpt herrestafetten tidligere, løpere som skal løpe årets herrestafett eller ungdommer som skal løpe herrestafetten i fremtiden) deltakere i debatten. Og da er det naturlig at disse har en mye større interesse for stafetten de selv deltar i/har deltatt i/drømmer om å delta i, enn de andre stafettene (dame- og ungdomsstafetten) de bare ser på. Dette gjelder selvsagt ikke bare på diskusjonsforum på nettet, men også i treningsmiljøene. Selvsagt har de fleste løperne størst interesse av å diskutere stafetten de selv skal løpe og gubbene har størst interesse av å diskutere det de selv var med på (mange gubber løper jo fortsatt 10mila selv om de har sine beste år i løypa bak seg) osv…

  Ingenting hindrer dere i å diskutere damestafetten. Ingenting hindrer at jenter som holder middels nasjonalt nivå motiveres til å trene mot disse stafettene. Men at dette vintersnakket til dels savnes i klubbene og på nettet må dere selv ta ansvar for og dere må være aktive i prosessen for å endre dette. Man kommer ingen vei av å deppe over at (mannlige) debattanter på nettet viser liten interesse av å diskutere damestafetten på 10Mila. Det er veldig lett å sitte hjemme og klage, men ikke mange tar ansvar for å endre noe. Med din posisjon som løper og forbilde har du i hvert fall en god mulighet til å spille en viktig rolle. Vil du benytte deg av den muligheten?

  Svar
  1. hausken2013 Innleggsforfatter

   Takk for respons. Juniorklasse(r) tror jeg absolutt er en mulighet på sikt. Flere etapper per løper er jeg usikker på om lar seg forene med en sannsynlig tanke om at samme arena skal kunnne brukes både som mål for individuell kvalik, passering/mål individuell finale samt start/veksling/mål stafett. Ellers full forståelse for at gutta diskuterer sin egen stafett. Poenget mitt var nok at våre stafetter ikke er like interessante å diskutere, da de på grunn av rammene er langt mer forutsigbare. Men jeg kan ikke svare for alle jenter: Det er mulig vi uansett ikke hadde diskutert en brøkdel av gutta, verken på nett eller i klubber, selv om stafettene hadde vært klin like – hva vet jeg.

   Svar
 2. Terje Mathisen

  2+2 er (selvsagt!) det eneste fornuftige her: Bl.a. så skriver du at det er flere jenter enn gutter å ta av blant ikke-o-løpere, og dessuten er det definitivt ett godt poeng at vi har samme format som i VM.

  Når det gjelder Tio damer vs herrer så har nok Ivar rett i at det er klart mest menn som diskuterer, men det skyldes jo at det i den lange stafetten finnes mange flere interessante strategiske avveiinger for laguttak.

  Løsningen her har vel vært åpenbar i 30 år: Damene må også løpe både natt og dag, både på Jukola og Tio!

  Svar
 3. Terje Dengerud

  Jeg synes jeg så en sak om at styret vil avvikle sprintstafetten som en-mannstafett med tvungen pause på 2 eller 3 min mellom etappene, men den lå vel ute på tirsdag om jeg ikke tar helt feil…

  Svar
 4. Tilbaketråkk: NM Sprintstafett med 2 Damer + 2 Herrer |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..