Etisk komité?

Takket være Drillo-saken, oppdaget jeg at Norges Fotballforbund (NFF) har en etisk komité. Denne skal gi råd til forbundsstyret og administrasjonen i NFF i saker der etikk er tema. Det slo meg at en slik komité kunne vært nyttig å ha også i vårt forbund (NOF).

Selvvalgt vei i ukjent terreng

Noe av det beste med orientering er uforutsigbarheten: Velge det du tror er raskeste vei gjennom terreng du aldri før har vært i. Forstå kartet og lese terrenget så godt at du klarer å løpe der du har planlagt – i høyest mulig fart. Det er ikke det samme hvis du har løpt der før. Ingen kan tallfeste sekunder tjent; det kan være alt fra null til svært mange. Men i mine øyne er terrengkjennskap en form for doping innenfor orientering.

Løpere i tvil

Jeg tror ikke at det er utbredt å skaffe seg dette på ulovlig vis i form av å oppsøke allerede sperrede terreng i forkant av konkurranser. Det jeg derimot ser, er at løpere er i tvil om det er riktig av dem å stille til start i terreng som er blitt sperret etter at de har bodd, trent eller konkurrert der. De siste årene har dette forekommet i Norge i forkant av både VM, VC, NM og uttaksløp til VM.

Andre etiske spørsmål

Det finnes nok andre kategorier spørsmål som også kunne vært luftet i en etisk komité. I år ble en løper diskvalifisert for henging på Hovedløpet (14-16 år). Hva bør gjøres for å forebygge dette, både blant seniorer som forbilder og blant klubblederne som er tettest på ungdommene?

Min sti er ikke renest

Når jeg etterspør en etisk komité, er det ikke fordi min sti er så ren og jeg har lyst til å rydde andres. For eksempel var jeg svært usikker på om det var riktig av meg å stille til start på mellomdistansen under VC i Holmenkollen i fjor. Jeg løp, mens Anders sto over. I ettertid skulle jeg ønske jeg var tøff nok til å gjøre som ham, selv om vi begge fikk starttillatelse fra NOF og internasjonal kontrollør. Jeg har nok sjelden hatt så dårlig samvittighet som da jeg forsto at starten var lagt til utsiktspunktet på Vettakollen. Det punktet har jeg løpt innom på trening et tresifret antall ganger. Hvordan løpet gikk er egentlig irrelevant, men det ble min dårligste mellomdistanse det året.

Slik gjør NFF det

Forbundsstyret oppnevner medlemmer og vedtar mandat. Komitéen er frittstående og uavhengig, og uttalelser og råd er ikke juridisk bindende. Saker til behandling kan initieres fra medlemmer i komitéen samt forbundets styre eller administrasjon. Les mer her: https://www.fotball.no/nff/NFF-nyheter/2012/Mandat-vedtatt/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..